Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Morgonskiftet

Polis blev bestulen på telefon

4:16 min

Bara för att man jobbar hos polisen slipper man inte tjuvar. Det vet polisens kommunikationschef i Jönköping, hon träffade på en riktigt fräck tjuv i går.

– Jag satt och åt lunch tillsammans med en god vän. Fram kommer det en man med en lapp, han vill att jag skall läsa på den. Han är ganska påstridig med ett kroppsspråk som säger "Det är synd om mig".

– Jag trodde han ville ha pengar och markerade ganska tydligt att jag inte var intresserad av att läsa på hans lapp eller ha någon kontakt med honom. Men han gav sig inte. Lappen kom närmre och närmre mig och till slut låg den på bordet, berättar polisen Camilla Danielsson i Morgonskiftet i P4 Jönköping.

– På bordet låg min telefon, jag väntade ett samtal. Efter ett tag gick han, tog sin lapp - och min telefon.

När märkte du att telefonen var borta?

Det tog ett litet tag, annars hade jag ju kunnat agera snabbt. Det var mycket folk på restaurangen och vi satt ganska långt in och det var trångt för honom att ta sig mot utgången, så han var inte särskilt rädd av sig.

Camilla erkänner att hon blev lurad och säger att hon mest tyckte synd om mannen som såg ut att vara i behov av pengar. Därför reagerade hon inte på tillvägagångssättet trots att det har inträffat tidigare och polisen fick in ett tiotal stöldanmälningar under helgen.

– Men det är klart att jag skulle ha tänkt polisiärt, logiskt.

Nu fick hon anmäla stölden till sina kollegor på polisen. Något hopp om att få tillbaka sin telefon har hon dock inte.

– Det räknar jag inte med.

Kajsa Hallberg
kajsa.hallberg@sverigesradio.se
Patrik Airosto
patrik.airosto@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista