Sussie Gustafsson, lärare. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Hälsa

Fem tysta minuter betyder mycket i matsalen

1:45 min

En ny rapport tar upp barns livsmiljö och visar bland annat att många störs av sorl och slammer i matsalar. På Hisingstorpsskolan har man infört en egen metod för att sänka ljudnivån.

Bullret i skolmatsalar är ett störande problem många barn i skolan. Det visar en rapport som Arbets- och miljömedicin i Linköping gjort som bygger på enkäter med föräldrar.

– Generellt så mår barnen i Jönköpings län bra, men man ser att det finns besvär med allergier och med buller, framförallt i skolmatsalsmiljö, säger Ingela Helmfrid som  projektledare för rapporten.

Ja, buller i skolmatsalar är en av de saker som tas upp i rapporten som skulle kunna åtgärdas för att förbättra barns livsmiljö. Framförallt för att det kan leda till inlärnings- och koncentrationssvårigheter i förlängningen.
– Det är inte så höga nivåer att man skulle få hörselskador, utan man får lätt huvudvärk och känner sig stressad och okencentrerad.

Det var våren 2011 som över 70 000 enkäter skickades ut till föräldrar i tre olika län. I Jönköpings län skickades nästan 5 000 av enkäterna ut. Ungefär hälften av enkäterna kom tillbaka ifyllda och visade att drygt 90 procent av föräldrarna uppger att deras barn mår bra.

Ingela Helmfrid föreslår åtgärder som att bullerdämpa med hjälp av textilier, eller skärma av matsalar så man sitter i mindre rum under skolmåltiden.

På Hisingstorpsskolan i Jönköping har man infört fem tysta minuter under vissa måltider för att få ner ljudnivån. Men Andrea och Anna som går på mellanstadiet här tycker inte att ljudnivån är för hög.
– Vi har bra nivå på ljudet, ibland har det varit stimmigt, men inte så ofta nu.

Sussie Gustafsson är lärare på skolan och har precis ätit tillsammans med den sista gruppen för dagen. Idag behövdes inga fem tysta minuter men det är enligt henne bra, inte bara för att få ner ljudnivån.
– På så sätt hinner man äta också och få lite lugn och ro, och så kan man vara social, för det är ju en social företeelse att äta också.

Rapporten innefattar en rad faktorer från barns livsmiljö; förutom buller och allergier tar den också upp bland annat mobiltelefonanvändning, matvanor, solvanor, amning, fysisk aktivitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista