Foto: Germund Sellgren/WWF
Miljö

Här är länets pärla

1:42 min

Östra Vätterbranterna på Grännaberget har utsetts till en Svensk pärla av miljöorganisationen WWF. Det är en favoritplats i varje län som blivit utnämnd.

I sommar har allmänheten fått föreslå sina favoritområden och  en jury i Världsnaturfonden WWF har valt ut en vinnare i varje län.

Tanken är att sätta fokus på att många områden i Sverige behöver mer skydd än de har idag. Ett av dem är alltså Östra Vätterbranterna.

– Många som åker förbi med bil ser branterna men vet nog inte vilka fantastiska naturvårdsskatter som finns i området, säger Håkan Wirthén är generalsekreterare för WWF.

Sverige når varken upp till nationella eller internationella miljömål när det kommer till att skydda områden. Målet med sommarkampanjen Svenska pärlor är att en större yta av land- och vattenområdena i Sverige ska skyddas.

Att Östra Vätterbranterna numera är ett biosfärsområde - ett område där utveckling och bevarande ska gå hand i hand - räcker inte för att garantera ett tillräckligt skydd här, enligt Håkan Wirthén.
– Det är ett område där det funnits många konkurrerande intressen, naturvård, skogsbruk, lantbruk med kraftiga konflikter, men där man med ett tålmodigt arbete kommit fram till en positiv anda, men de markägare som finns där kan också behöva hjälp med att skydda områdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista