ST-läkaren Albert Duvetorp Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Visingsö

Sjukdom med många ansikten

1:36 min

Det går inte att behandla alla psoriasissjuka på samma sätt. Sjukdomen uppträder olika på olika patienter.

Det finns nästan lika många sorters psoriasis som det finns antal människor som har sjukdomen och det gör det svårt att hitta rätt behandling. , det framkom vid en stor psoriasiskonferens på Visingsö i helgen.

En av frågorna som diskuterats är just att dom nästan 300 000 psoriaspatienterna i Sverige måste få individuell behandling eftersom sjukdomen uppträder så olika på olika människor.

–- Psoriasissjukdomen kan arta sig och se ut på väldigt olika sätt, säger Albert Duvetorp som är St-läkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Idag avslutas en konferens om psoriasis på Visingsö. Psoriasisförbundet i Jönköpings län har stått som värd, och sju län inom förbundet har varit med.

På konferensen har experter från vården, läkemedelsindustrin och beslutsfattare deltagit.

Där framkom det bland annat att patienter med svår psoriasis har ökad risk för att få andra sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar, ökad risk för fetma, åldersdiabetes och det i sin tur kan påverka sjukdomen psoriasis

Psoriasis är idag en av våra folksjukdomar som drabbar minst tre procent av befolkningen och på senare år har det kommit studier från Norge och Danmark som säger att upp till elva och en halv procent kan drabbas och eftersom det är en så vanlig sjukdom så bedrivs det mycket förskning kring den.

Idag vet man att ärftliga faktorer och miljöfaktorer kan utlösa sjukdomen men man kan ännu inte säga säkert varför man får sjukdomen eller varför man får den på ett visst sätt.

– När man studerat psoriasis genetiskt ser man att det är över tusen gener som påverkas. Att hitta ett enkelt och smidigt svar då är ju svårt men man försöker. Säger ST-läkaren Albert Duvetorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista