Foto David Westh/Sveriges Radio.

Tjuv fri efter polismiss

Trots att Eksjö Tingsrätt tror att en Jönköpingsbo kan ha deltagit i en stöld från en vindkraftspark  så frias han av tingsrätten. Bland annat för att polisen missat att ta fingeravtryck.

Den 39-årige mannen åtalades i början av augusti för att han skulle ha stulit en så kallad rotortilt värd nästan 200.000 från vindkraftparken Fredriksdal utanför Nässjö. En rotortilt är en teknisk konstruktion för att svänga och vrida till exempel en antenn eller ett verktyg i rätt läge.

Det man med säkerhet vet är att rotortilten satt på en traktor, som tidigt på morgonen den 25 juli kördes ut från vindkraftparken.

På bilder från en övervakningskamera syns två personer i traktorn som forcerar en bom och kör iväg. Bilderna är däremot inte så bra att man kan identifiera någon av dom i traktorn.

Man vet också att den åtalade 39-åringen ungefär en timma senare hittades av polisen när han låg gömd bakom en bil på ett område som närmast är en bilskrot en bit från vindkraftparken. Där stod också traktorn.

39-åringen hävdade under rättegången att han varit där för att leta kantareller, något tingsrätten i sin dom avfärdar.

De skriver att det är uppenbart att han befann sig på platsen i brottsligt syfte, och att mycket talar för att 39-åringen på något sätt deltagit i stölden. Men det finns inget som knyter honom traktorn eller rotortilten.

En brist i utredningen, skriver tingsrätten, är att det inte gjorts någon fingeravtrycks- eller DNA-undersökning av vare sig traktorn eller rotortilten. Därför ogillas åtalet och mannen frias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista