Forskningschef Bengt Simonsson på Teknikmarknad testar den nya muddringsmetoden. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
Miljö

Övergödd sjö blir blå med ny teknik

2:10 min

Vattnet i den kraftigt övergödda Barnarpasjön är grönt, men skall förhoppningsvis snart återfå sin blåa färg. En ny teknik för att rensa sjöar testas nu i sjön söder om Jönköping.

En ny teknik för att muddra och på så sätt återställa övergödda vatten provas nu ut på flera håll i landet, bland annat i Barnarpasjön söder om Jönköping.

Bland annat tas gyttjan tillvara och kan användas till biogastillverkning och gödsel.

– Det här är en av de värst övergödda sjöar jag har sett. Det är fortfarande mycket fisk men de kan bara leva i den översta metern av vattnet, säger forskningschef Bengt Simonsson om Barnarpasjön.

Vattnet i Barnarpasjön söder om Jönköping är genomgrönt, sjön är kraftigt övergödd efter att ha utsatts för bland annat utsläpp från en numera nedlagd fabrik och närliggande jordbruk. Där testas just nu en ny muddringsmetod av Teknikmarknad - en organisation som knoppats av från Kungliga tekniska högskolan för att utveckla kommunal miljöteknik. Det som skiljer metoden från muddring med till exempel grävskopa är att små datorstyrda maskiner går på botten och suger upp gyttjan i slangar.

– Vi tar bara upp det organiska materialet och det gör att det är en väldigt ömsint metod. Vi tar upp lager för lager och vi kan göra olika saker med det här sedimentet. Exempelvis kan vi göra biogas av det översta lagret, är det rent kan vi ta de översta lagren och lägga på åkern som gödsel.

I Barnarpasjön kommer en del av den överflödiga näringen i sjön att användas på åkrarna intill där den behövs. Metoden har även testats i bland annat vikar på Gotland och utanför Oskarshamn. Metoden är betydligt billigare än vanlig muddring och kan i framtiden användas av ideella organisationer kring vattendrag, tror Bengt Simonsson.

På sikt ska det alltså bli en klarare sjö med mer plats för fiskarna - men det finns också djur som lever i gyttjan vars livsmiljö förstörs, därför behöver man alltid diskutera hur stort ingrepp man vill göra i en sjö.

Alexandra Svedberg
alexandra.svedberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista