Mats Siljehult, verksamhetschef på Wetterhälsan (infälld) erkänner att man kan ha gjort fel med syndiagnoserna. Foto: Mark Earthy/scanpix samt arkivbild/Sveriges Radio.
sjukvård

Många syndiagnoser gav Wetterhälsan extrapengar

2:22 min

Den privata vårdcentralen Wetterhälsan i Jönköping har i år kunnat öka sin ersättning från landstinget genom att hundratals gånger skriva upp helt vanlig synnedsättning som en diagnos i patienternas journaler.

Landstinget har ju meddelat att man gjort skärpningar i systemet men ändå fortsätter missbruket även i år. Nu erkänner Mats Siljehult, verksamhetschef på Wetterhälsan, att man kan ha gjort fel.

– Jag har uppfattat att Wetterhälsan senare har förstått att det inte ska vara med som en besöksdiagnos. Därför har vi justerat vårt arbetssätt, säger Siljehult till P4 Jönköping.

Efter P4 Jönköpings avslöjanden i våras - om hur vårdcentraler under förra året kunnat höja sin ersättning från landstinget genom att skriva många diagnoser på patienterna - har landstinget skärp regelsystemet och ökat kontrollerna.

Men fortsatta granskning visar att bristerna finns även i årets siffror.

Det finns en diagnos som kallas H 543, lindrig eller ingen synnedsättning - det vill säga att patienten ser lite sämre och möjligen också behöver glasögon. Något man vanligtvis går till optikern för.

Men på Wetterhälsan har patienternas dåliga syn omvandlats till klirr i kassan genom att två läkare där systematiskt skrivit upp det i journalerna, trots att patienten inte sökt för det. Genom det nya ersättningssystem som införts till vårdcentralerna har detta gett extra pengar, kanske uppemot 100 000-tals kronor mer på bekostnad av andra vårdcentraler som då fått mindre pengar.

Av de 52 vårdcentraler som finns i Jönköpings län är det bara tre andra som använt sig av diagnosen. Då någon enstaka gång under samma period, resten, 48 vårdcentraler, har inte gjort det en enda gång. Wetterhälsan har satt diagnosen över 350 gånger.

Men verksamhetschef Mats Siljehult förnekar att hans läkare gjort så här för att maximera sin vinst.

– Nej, vi har ju ett avtal med beställaren om vad vi ska göra och hur vi ska göra det. Det försöker vi göra på bästa sätt.

Men hur är det möjligt att ni har tolkat det så här när ingen annan gjort det?

Det kan jag inte svara på.

Men det är något mer som inte stämmer med Wetterhälsans diagnoser. Helt plötsligt upphör de helt i juni månad, samma månad som P4 Jönköping började rapportera om bristerna.

– Vi följer naturligtvis debatten, säger Mats Siljehult.

Nu kommer krav på att Wetterhälsans märkliga siffror måste utredas. Kjell Lindström är forskningshandledare vid primärvårdens utvecklingsenhet.

– Det här kräver ju att man gör en medicinsk revision och en utredning av detta för att man säkert skall veta. Om det är så att man sätter de här diagnoserna för att tillskansa sig pengar så går det ju ut över de andra vårdcentralerna som får mindre pengar, säger Kjell Lindström.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista