Landstinget skärper reglerna för anställdas resor

Efter avslöjandena om att landstinget skickar anställda på rena nöjesresorna för skattebetalarnas pengar och utan att betala skatt för det - så skärper nu landstingsledningen reglerna. Men det här gör det svårare att åka på utbildningsresor och det kan på sikt ge sämre vård, tror läkarna.

Landstingsanställda har i stor utsträckning åkt på rena nöjesresorna för skattebetalarnas pengar, och dessutom struntat i att betala förmånsskatt för det. Det visar Nyheternas granskning av 23 större resor från 2003.

Även Skatteverket har kritserat landstinget för de här resorna och krävt landstinget på extra skatt.

Efter det här så skärper nu landstingsledningen kontrollen av resorna. Tidigare kunde varje klinik bestämma över sina resor, men nu måste chefer högre upp i hierarkin granska och godkänna resorna. Cheferna har också fått tydliga direktiv att göra en hårdare bedömning än tidigare, bland annat motivet till resan och hur mycket utbildning den innehåller i förhållande till andelen nöje.

Flera verksamhetschefer som Nyheterna har talat med inom vården både i Värnamo, på Höglandet och i Jönköping - säger att det nu blir mindre av resor och utbildning framöver.

- Man vågar knappt köpa en tårta längre till sin personal, som en chef uttrycker det.

Arild Stubberöd på Värnamo sjukhus tror följden av det här blir mindre fortbildning och i slutänden en sämre vård.

- Vi kan i mindre utsträckning än tidigare att utföra sådana här studieresor. Det har negativa inverkningar på vården, säger Arild Stubberöd.

- Det finns ju mycket man kan göra ändå utan att åka utomlands. Det är i sådana frågor man får tänka om, säger landstingets planeringsdirektör Roger Hammarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".