Mats Almlöw. Arkivbild: Anna Ekström/Sveriges Radio
Jönköpings kommun

Ingen Lundsbergselev klar för Grennaskolan

1:52 min

Upp till 30 Lundsbergselever har visat intresse för Grennaskolan, men inte någon av dem har lämnat in en ansökan. De hoppas fortfarande på att Lundsberg ska öppna igen.

På måndag nästa vecka kan elever från numera stängda Lundsberg börja på Grennaskolans riksinternat. 25-30 elever har visat någon form av intresse av att börja på Grennaskolan, men inte en enda formell ansökan har kommit in.

Mats Almlöw som är skolchef på Grennaskolan säger att föräldrar och elever avvaktar ett beslut om en eventuell inhibition - ett tillfälligt stopp av stängningen av Lundsberg.
– Jag förstår mycket väl att inte några ansökningar kommit in än så länge.

När det stod klart att Lundsberg tillfälligt skulle stänga efter den uppmärksammade nollningen, där elever brändes med strykjärn, gick Grennaskolan ut med att upp emot 70 av internatets elever skulle kunna få plats på Grennaskolan i stället.

Om det inte blir någon inhibition, och Lundsberg alltså förblir stängd, kan intresset för Grennaskolan öka och ansökningarna börja trilla in.

Förhoppningen är att de nya eleverna då ska kunna börja redan på måndag. Och Grennaskolan är förberedda på tillskottet, enligt skolchefen Mats Almlöw.

– Vi är ju ganska vana vid att få elever under själva läsåret, så det är inget unikt, det som är unikt är i så fall att det kommer många på en och samma gång, men vi har en handlingsberedskap för att kunna lösa det.

Elever har varit oroliga att stämningen på Lundsberg ska följa med till Grennaskolan, hur befogad är den oron?
– Jag vill inte göra några jämförelser mellan kulturer på olika skolor, men den kultur och det förhållningssätt vi har på denna skolan, det gäller här och det vet man om i fall man skulle börja här.

En som har erfarenhet av både Grennaskolan och Lundsberg är Reidar Rönneke från Gränna som varit rektor och skolchef på båda skolorna. Han blev år 2000 inkallad till Lundsberg för att styra upp den skolan.
– Jag skulle gå igenom internatet och internatverksamheten och den strukturen och det visade det sig att vissa styrdokument saknades och vissa var omoderna.

Såg du något av kamratuppfostran och pennalism?
– Det förekom en del incidenter - som åtgärdades direkt, men jag upplevde inte att det var några svårare incidenter.

Vad är det för skillnad på de båda skolorna?
– Grennaskolan är en skola med internat och Lundsberg är ett internat med skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista