Malin Andersson, ordförande för distriktsläkarföreningen i länet. Foto: Peter Jenrberg/Sveriges Radio
Landstinget

Enkät: Läkare vill stoppa diagnoshetsen

"Man vill ju jobba etiskt, inte jaga diagnoser"
1:59 min

Mer än 90 procent av distriktsläkarna i Jönköpings län gör tummen ner för det nya ersättningssystemet till länets vårdcentraler. 

Systemet innebär att antalet diagnoser ersättningen men en enkät gjord efter P4 Jönköpings granskning av systemet visar att många läkare vill skrota det helt.

Det nya ersättningsystemet har kritiserats för att det är lätt att manipulera och nu ökar pressen på politikerna att backa.

I våras kunde P4 Jönköping avslöja att vårdcentralerna kunde öka sin ersättning från landstinget genom att sätta många och irrelevanta diagnoser i patienternas journaler. Den som hittade flest diagnoser fick mest pengar på bekostnad av andra vårdcentraler. Därmed fördelades skattepengarna fel.

Många läkare har varit kritiska till systemet men nu visar enkäten som distriktsläkarföreningen har gjort i länet att hela 50 procent vill skrota systemet helt och gå tillbaka till det gamla där man fick betalt efter hur gamla patienterna var.

– Folk vill ägna sig åt att jobba som distriktsläkare, inte åt att leta diagnoser för sakens skull. De vill jobba etiskt och inte bli styrd av den ekonomiska ersättningen, säger Malin Andersson, ordförande för distriktsläkarföreningen i Jönköpings län. Hon är också läkare i Habo.

Idag kommer ersättningen till hälften från det gamla systemet och till hälften från det nya, men tanken är att all ersättning på sikt ska komma via det diagnosbaserade systemet.

Och medan hälften av läkarna vill skrota det nya helt, säger dessutom 40 procent att man ska nöja sig med att låta halva ersättningen avgöras av diagnoserna, det vill säga som det är just nu.

Totalt är det alltså över 90 procent av distriktsläkarna som motsätter stt systemet nu införs till 100 procent. Dessutom tycker över 90 procent av läkarna i enkäten att systemet bara skapar en massa merarbete och inte gagnar patienterna.

Vad som kanske är mest allvarligt är att över hälften känner sig mer eller mindre tvingade att sätta upp en massa diagnoser för att vårdcentralen ska slippa spara pengar.

Totalt är det 190 läkare som svarat på enkäten och vårdcentralernas läkare sågar alltså det nya sättet att fördela pengar jämns med fotknölarna och nu hoppas man att politikerna lyssnar.

 – Vi kommer förstås att använda det här i våra diskussioner med politikerna framöver, säger Malin Andersson.

Enkät om ACG-systemet

De flesta vill skrota systemet

Hur tycker du att systemet som fördelar pengar till vårdcentralerna ska användas i vårt landsting?

Tas bort helt, tyckte 50,3 procent av distriktsläkarna

Som det är idag och inte införas helt som politikerna vill: 42,3 procent

Införa det helt: 7,9 procent

Totalt svarade 190 läkare på enkäten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".