Sylve Jergefelt. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Nässjö kommun

Därför läggs äldreboendena ner

1:44 min

Det är inte för att spara pengar som två äldreboenden läggs ner. Det är för att lösgöra miljoner som ska förbättra det för gamla i Nässjö. Men kommunen räknar med protester.

Två äldreboenden läggs ner när Nässjö kommun skall omorganisera och centralisera äldreomsorgen. Äldrehemmen som läggs ner är Björkliden i Anneberg och Forsbacka i Forserum och ett 30-tal personer tvingas i samband med det att flytta.

Men syftet är alltså inte att spara pengar - utan att anpassa verksamheten efter nya behov. Det säger Sylve Jergefelt (S), ordförande i omsorgsnämnden.
– Även att vi har bra resultat på våra brukarenkäter, så kan vi förbättra saker och ting; vi har även brister där vi behöver stärka upp.

För att göra detta möjligt vill omsorgsnämnden inte betala för tomma platser, utan omfördela pengen därifrån för att satsa på verksamheten.
– Vi återför pengar till omsorgen och det känns riktigt bra.

Nässjö kommun planerar nu göra en av de största förändringarna av äldreomsorgen på många, många år. Genom att bland annat lägga ner två de två äldrehemmen i Forserum och Anneberg, och centralisera all demensvård i kommunen till Sjöbacken i Nässjö, hoppas man lösgöra drygt tio miljoner kronor.

Pengarna ska användas för andra satsningar inom äldreomsorgen. Bland annat vill man skapa fler boendealternativ, förbättra kvaliteten på omsorgen, öka utbudet av aktiviteter och social samvaro och förbättra hemsjukvården.

Beslutet kommer att möta protester, tror Sylve Jergefelt, inte minst från Anneberg som nu blir helt utan äldrehem.
– Oavsett vilka förändringar vi gör så blir det protester, det har man lärt sig genom åren, det är bara att försöka hantera dem på ett bra sätt och argumentera för detta.

Enligt uppgifter kommer äldrehemmet Björkliden i Anneberg bli flyktingförläggning i stället. Boendet för ensamkommande flyktingbarn i Flisby ska flyttas till Anneberg, något som Sylve Jergefelt, bekräftar.
– Vad jag förstått kan det också skapa arbetstillfällen i Anneberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista