Juneleden söderifrån. Arkivbild: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Jönköping

Kommunen om rondellen: Det blir bättre

Kommunens trafikchef om problemen vid rondellen
4:36 min

Många rasar över den nya rondellen vid Talavidskolan. Bilköerna växer snabbt vissa tider, men trafikchefen hävdar att det som brister kommer att trimmas in.

Cirkulationsplatsen mellan Tändsticksområdet och Talavidskolan i Jönköping har i sin utformning blivit som kommunen tänkt. Det säger trafikchef Henrik Zetterholm.
– Sen har vi en del intrimningsgrejer kvar när det gäller trafikljusen.

Det är övergångsställena för de gående som slår över för fort i dag och det ska ändras. Det kommer korta köerna, tror trafikchefen. I dag får de gående grönt ljus alldeles för fort vid övergångsställena.
– Genom att justera tiderna och synka med bussprioriteringar så ska det funka bättre.

Varför är det inte intrimmat från början?
– Dels för att vi vill se hur det fungerar och sen vill vi ju ha trafik, hittills har folk cyklat och det blir som mest bilar i september och oktober så det är helt enkelt att vi velat invänta och se hur det funkar och sen ska vi trimma in.

Nu tar det fem sekunder innan det blir rött för bilisterna när en gångtrafikant trryckt vid övergångsstället, var det inget ni hade i baktanken att det kunde bli så här?
– Det är det vi ska åtgärda.

När kommer ni åtgärda detta?
– Det ska inte behöva ta så många dagar.

Men ni är medvetna om köerna och frustrationen?
– Ja, det har kommit in ärenden till kommunen och vi har sett det själva också.

Sen Junerondellen öppnade för trafik tidigare i år så har det kommit reaktioner både via mail till kommunen och insändare i Jönköpings-Posten. Köerna gäller både åt Bankerydshållet, mot Järnvägsgatan, Västra Storgatan och Juneleden.

 

"Helt vansinnigt"

En person från Bankeryd skriver bland annat till kommunen:

 "...vi är nog många som undrar varför inte gångtrafikanterna leds om på något annat sätt. Att placera två övergångsställen precis intill en av stans mest trafikerade rondeller är i mina ögon helt vansinnigt!"

En annan Bankerydsbo skriver i en insändare i dagens Jönköpings-Posten att trafiksituationen nu är värre än när rondellen byggdes.


Även personer på Bäckalyckan har reagerat på problemen med rondellen eftersom många bilister väljer att köra genom villaområdet där för att slippa köerna vid Junerondellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".