1 av 4
Från en av prylbodarna. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
2 av 4
Håkan Karlsson, enhetschef. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
3 av 4
Från sortergården i Huskvarna. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
4 av 4
Ulf Sjöberg på Erikshjälpen. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköping

Prylbodarna - en succé som växer

5:09 min

Nästan 90 ton med saker - så mycket har kommit in till de prylbodar som numera står på fyra av Jönköpings kommuns sortergårdar.

I oktober förra året satte Jönköpings kommun ut en så kallad prylbod på sortergården i Huskvarna. Tanken med den lilla svarta och gula stugan var att fånga upp möbler, kläder och andra saker i fint skick som annars bara skulle slängas i containrarna.

Boden blev så flitigt använd att den bara ett halvår senare fick sällskap av ytterligare tre prylbodar i kommunen;  i Jönköping, Bankeryd och på Torsvik och nu har 89,5 ton med grejor lämnats in till dessa.

Prylarna säljs sedan i olika välgörenhetsorganisationers second hand-butiker eller skänks som bistånd.
– Vi trodde nog inte att det skulle bli så stort, säger Håkan Karlsson som är enhetschef för sortergårdarna i Jönköpings kommun.

I dag går det åt två och en halv heltidstjänster åt prylarna och en mindre lastbil som används på heltid. Bodarna i Jönköping och Huskvarna fylls så snabbt att de måste tömmas flera gånger om dan.
– Det är möbler, mycket skidor, pjäxor, pulkor, golfklubbor och så vidare.

När en prylbod är full kommer som sagt en lastbil och hämtar alla saker. Den lastbilen kör sedan till en av fem välgörenhetsorganisationer som Jönköpings kommun samarbetar med.

De prylar som är i tillräckligt bra skick kommer sedan antingen skänkas som bistånd till andra länder, eller säljas i second hand-butiker. En av dem är Erikshjälpen i Huskvarna, där Ulf Sjöberg är biträdande butiksföreståndare.
– Jag tycker att det är fantastiskt bra, både för de som lämnar in som slipper åka runt på olika ställen och för oss är det ju en bonus på alla sätt.

Framåt våren kommer det bli någon typ av prylinsamlingar även på resten av sortergårdarna i Jönköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista