Lena Skaring Torsén. Arkivbild/Sveriges Radio
Landstinget

Politiker tagna på sängen av läkarkritik

1:44 min

Mer än 90 procent av distriktsläkarna vill stoppa eller riva upp det nya ersättningssystemet till länets vårdcentraler. Det visar en enkät och resultatet förvånar politikerna.

P4 Jönköping har tidigare berättat om enkäten där läkarna hårt kritiserar systemet där antalet patientdiagnoser styr ersättningen och en förkrossande majoritet vill stoppa införandet.

Lena Skaring Torsén som är Folkpartiets gruppledare i landstinget med politiskt ansvar för vårdcentralerna är en av politikerna som överraskades av läkarnas enkätsvar.
– Eftersom de inte tyckte det för fyra år sedan utan var eniga om att använda det här systemet så är det förvånansvärt.

I det nya ersättningssystemet till länets vårdcentraler får de mer betalt av landstinget ju fler diagnoser man hittar. Det har lett till en diagnoshets, tycker läkarna och dessutom är systemet lätt att manipulera. Genom att fylla på med diagnoser i journalerna kan vårdcentraler roffa åt sig pengar på bekostnad av andra.

Läkarna menar att man nu av lojalitetsskäl till sin egen vårdcentral och kollegorna där måste jaga diagnoser hos patienterna för att slippa neddragningar. Enkäten visar att över 90 procent av 190 svarande läkare nu vill stoppa eller slopa ersättningssystemet helt.

Efter P4 Jönköpings rapportering i våras om bristerna i systemet, har ju politikerna pausat införandet och beställt en utredning. Innan den är klar är högsta ansvarig politiker, Lena Skaring Torsen, försiktig med kommentarer, men lovar nu att ta med enkäten när man gör sin bedömning.
– Vi avvaktar ju den här oberoende utredningen av systemet som pågår så att vi får väl ta med synpunkterna från enkäten.

Den borgerliga majoriteten med Miljöpartiet får nu återigen hård kritik från Vänsterpartiet som helt vill sätta stopp för det diagnosbaserade ersättningssystemet.
– Jag tycker att det är positivt att läkarna reagerar på hur orimligt det här systemet är, säger landstingspolitiker Inga Jonasson (V).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista