1 av 2
Sinnika Sandberg, förskolechef, kräver insatser som får bort ormarna. Foto: Robert Davidsson/ Sveriges Radio
2 av 2
Blomsterängens förskola i Tenhult har fått oönskade gäster, när ormar tagit sig in i lokalerna. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Tenhult

Ormar snokar på barnens förskola

1:50 min

När en ny förskola byggdes i Tenhult söder om Jönköping placerades den i ett fuktigt naturområde, och det har fått oönskade konsekvenser. Ormar har flera gånger tagit sig in i förskolans lokaler, och nu tvingas kommunen ta in experter för att hålla ormarna borta.

Blomsterängens förskola är den nyaste förskolan i Tenhult, men det är fler än barnen som vill vara på förskolan har det visat sig. För andra gången på ett år har snokar letat sig in i lokalerna, och nu har förskolechefen Sinnika Sandberg fått nog.
– Nu måste detta göras ordentligt, för jag accepterar inte det här. Nu ska allt tätas, och hjälper inte det får vi ha en plan B, säger hon.

Redan för ett år sen upptäcktes två snokar inne på förskolan och nu har det hänt igen när ytterligare två upptäcktes. Och det här är ovanligt men kan hända när man bygger på ställen där ormar trivs säger Gert Kvick som är säkerhetssamordnare på Jönköpings kommun.

– Det är ju när vi bygger på platser där ormar bott innan, som på sankmarker, då inkräktar vi på deras område och då regerar ormarna så här.

Hur oroliga behöver barn och personal vara?
– Snokar är ju normalt inte farliga, så de behöver inte vara oroliga. Men jag har full respekt för att de inte tycker om det, säger Gert Kvick.

Nu är fastighetsförvaltningen på Jönköpings kommun involverad och även en ormexpert har undersökt byggnaden. Och enligt Sinnika Sandberg har alla inblandade tagit det hela bra och man hoppas nu att man slipper flera objudna gäster.

– Nu har vi gjort stora åtgärder. Jag har jobbat i detta med två veckor för det ska inte finns där, och absolut inte inomhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista