1 av 5
Peter Johansson provfiskar i Eksjöån. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
2 av 5
Provfisket visade att öringen reproducerat sig. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
3 av 5
Eksjöån har återställts för att öringen ska kunna leka igen. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
4 av 5
Peter Johansson gör sig redo för provfisket i Eksjöån. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
5 av 5
Provfisket gav ett kvitto på att projektet lyckats. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Eksjö

Öringen är tillbaka i Eksjöån

1:44 min

För 20 år sedan försvann fisken i ån genom Eksjö. Men snart kan det återigen bli möjligt att stå mitt i staden och fiska öring. Projektet för att få tillbaka öringen som startade för några år sedan ser nämligen ut att ha lyckats.

Äldre Eksjöbor kommer ihåg när man kunde dra upp öringar på både två och tre kilo ur Eksjöån, men i början av 90-talet försvann fisken. För några år sen bestämde sig kommunen för att försöka få tillbaka öringen och i förra veckan genomfördes den första stora provfisket och resultatet var positivt.

– Vi ser ju att öringen finns kvar och förhoppningsvis har den reproducerat sig så att vi kan hitta årsyngel, säger Peter Johansson som är fiskeekolog och ansvarig för vattenvårdsfrågor på Eksjö kommun.

Varför är det så viktigt att få tillbaka öringen i Eksjöån?
– Det är ju ett kvitto på att miljön och vattenkvaliteten fungerar och vi får biologisk mångfald mitt i en tätort.

Peter Johansson vadar i Eksjöån, i ena handen har han en hov och i den andra en elstav. Han provfiskar med hjälp av el som bedövar fisken som han sen fångar med hjälp av hoven och han går en sträcka på ett 20-tal meter.

För många år sen fanns det gott om öring i ån. Man kunde stå inne i Eksjö och fiska. Men för ett 20-tal år sen försvann öringen. Orsaken var vägbyggen och olika rensningsföretag i ån som tog bort de miljöer som fisken behöver för att reproducera sig.

Men 2005 drog man igång ett flera år långt projket för att få tillbaka öringen genom att försöka återställa ån, skapa ny lekplatser och till slut även planterat in ny öring.

I förra veckan genomfördes det första stora provfisket av öring och resultet blev positivt, konstaterar Peter Johansson efteråt.

– Som du ser i hinken är det ganska mycket fisk på den här ytan. Det är ju en del olika arter och glädjande nog har vi fått årsyngel av öring.
– Det betyder ju att öringen lekt på den här platsen och årsynglen har överlevt. Det var det kvittot vi ville ha och bådar gott för framtiden, säger Peter Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista