Acko Ankarberg Johansson tror inte hon kommer få en skymt av Obama i dag. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
MORGONSKIFTET

Stort säkerhetspådrag kring Obama i dag

3:27 min

I dag landar president Barack Obama i Sverige. Och säkerhetspådraget är stort i Stockholm, det märker Acko Ankarberg Johansson som har riksdagen som arbetsplats.

Stora delar av Stockholm är avspärrade i dag när president Barack Obama anländer. Inte minst kring riksdagen där kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson jobbar.
- Vi har fått bra instruktioner hur man ska ta sig hit. Man har ju stängt av passagen genom riksdagen och det är bättre kontroller av alla som passerar in. Man måste visa legitimation och kanske väskorna kontrolleras.

Vilka förhållningsorder har ni fått i dag?
- Att man bör undvika att öppna fönster och gå på taket. Jag är lite orolig vad som händer i så fall, det är nästan så man skulle vilja testa.

Men det låter ju obehagligt också?
- Jag tycker det är klokt att man väljer att ha hög säkerhet. President Obama är ju inte vem som helst och han är ju också väldigt utsatt just nu med tanke på konflikten i Syrien.

Kommer du få en skymt av Obama i dag, kanske prata med honom?
- Nej! Jag får titta på tv som alla andra.

Men du, om du råkar öppna fönstret.... Vad tror du händer?
- I bland blir man ju som en femåring och vill testa de där gränserna. Men de som håller koll på eventuella prickskyttar vill nog ha lugna miljöer så det inte händer något oväntat. Det är alltid bra om chefen själv gör som instruktionerna säger.

morgonskiftet.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista