Vesna och Elin kampanjar för att fler kvinnor ska dyka upp till sina cellprov, det gör ju inte ont. Foto: Magdalena Kovac/Sveriges Radio.
Sjukvård

Så ska man få kvinnor att #TaCellprov

0:57 min

Bara hälften av de kallade kvinnorna kommer när de kallas till cellprovtagning. Med kampanjen #TaCellprov hoppas Landstinget i Jönköpings län locka fler.

#Ta cellprov. Så kallas en ny kampanj från landstinget som riktar sig till kvinnor mellan 23 och 30 år. I dag kommer bara hälften av dessa när de blir kallade till cellprovstagning, något som Vesna Papacikic, informatör på landstinget, vill förändra.

– Vi vill ju att fler ska ta cellprov, att man ska komma när man blir kallad. Passar inte den tiden kan man enkelt boka om via landstingets e-tjänster på webben. Det är viktigt att ta det här provet, det tar inte många minuter. Det är inte farligt men superviktigt för att upptäcka eventuella cellförändringar i tid, säger Vesna.

Nu finns ju HPV-vaccinet som skall skydda mot livmoderhalscancer, behöver man då kolla sig?

– Ja, det behöver man för det skyddar inte fullt ut. Så det är jätteviktigt att man går på cellprovskontrollerna och man skall komma varje gång man blir kallad, säger Elin Moltubak som är ST-läkare på kvinnokliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Morgonskiftet P4 Jönköping
morgonskiftet.jkpg@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista