1 av 3
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
Lasso

Konstnärer trotsade riktlinjer för att skildra "tattarkravallerna"

4:43 min

Det blev ett ramaskri bland konstnärer när Jönköpings kommun ville ha hjälp med att ta fram ett minne av de så kallade "tattarkravallerna" 1948. Den konstnärliga friheten ströps, menade kritikerna. Nu har man i alla fall lyckats få fram tre förslag.

När Jönköpings kommun tog hjälp från konstnärer för att
ta fram ett konstverk till minne av de så kallade "tattarkravallerna" 1948 blev protesterade konstnärerna högljutt.

I utskicket talades det om full konstnärlig frihet, men sedan följde en detaljerad lista där det ganska exakt beskrevs i tydligt uppradade punkter hur det här konstverket skulle se ut. Det skulle bl a  vara ett konstverk gjort av koppar på en granitfot, och med ett "i marken stiliserat hjul".


Trots protesterna har Jönköpings kommun ändå fått fram tre förslag som nu står som modeller på kulturkansliet i Jönköpin. Men när man ser dem är det är tydligt att konstnärerna valt att ignorera riktlinjerna, och det håller Kari Ruokola, som är kulturutvecklare på Jönköpings kommun, till stor del med om.

– Vi ser ju att konstnärerna har har hållit sin egen integritet, har kommit med sin egen vision, men kanske även blivit lite inspirerade av några av våra tankar säger Ruokola till P4 Jönköping.

En av dem som var mycket kritiska mot hur inbjudan till konstnärerna såg ut var Aneby-konstnären Katarina Vallbo.

– Det var så specifikt det de önskade. Nu hör jag att de menade att vi skulle se det mer som inspiration och det är naturligtvis väldigt gentilt men det är ju något som vi konstnärer brukar klara rätt bra på egen hand, säger Vallbo.

Den 18 september ska kulturnämnden i Jönköpings besluta vilket av de tre förslagen som ska bli verklighet. Var minnesmärket sedan ska uppföras är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista