Höglandssjukhuset. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Eksjö

Läkare i Eksjö fick personal att sluta

En läkare vid Höglandssjukhuset i Eksjö har fråntagits arbetsuppgifter efter flera år av samarbetsproblem och även ett fall av sexuellt trakasseri.

Flera anställda har slutat på grund av läkarens beteende, sedan facket trätt in och agerat.

Under mer än två års tid har anställda sköterskor och undersköterskor känt sig trakasserade och otrevligt bemötta på sin arbetsplats av läkaren - det finns också ett fall av sexuellt trakasseri.


När P4 Jönköping begär ut samtliga handlingar i ärendet från Höglandssjukhuset hittar vi 13 så kallade avvikelserapporter där anställda vittnar om hur de känt sig kränkta, trakasserade och otrevligt behandlade av läkaren. En del har känt sig direkt mobbade och någon utfryst.

Stämningen på kliniken har varit mycket spänd och arbetsmiljön under all kritik, kan man läsa om i rapporterna.

Larmen kom redan för två år sedan men situationen har eskalerat under senaste året och i våras började avvikelserapporterna till sjukhusledningen strömma in, detta trots flera möten och påstötningar från personalen.

Flera vägrade att arbeta tillsammans med läkaren och några har sagt upp sig under perioden. Till slut kopplades fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal in och ett möte hölls i april i år med stöd av arbetsmiljölagen, vilket är ovanligt.

En utredning sattes igång i maj, arbetsmiljöenheten kopplades in och det slutade med att läkaren inte fick jobba med sina ordinarie uppgifter under sommaren och de anställda som känt obehag ska inte behöva jobba längre med läkaren, visar handlingsplanen som sjösattes i juni.

Personal som P4 Jönköping varit i kontakt med är mycket besvikna på att det tagit så lång tid och att sjukhusledningen hållit läkaren om ryggen så länge. Från facklig håll är man nöjda med de åtgärder som satts in sedan man blev inkopplade i våras. Enligt Christina Karlsson, sjukvårdsdirektör på Höglandet har inte patientsäkerheten påverkats av konflikten.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista