Michaela Zankl, verksamhetschef på ABF Vux i Jönköping, vars personal i dag utbildas i att hantera elever med posttraumatiskt stressyndrom. Foto: Anna Ekström.
Jönköping

Traumatiserade elever ska få bättre SFI-hjälp

2:02 min

Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan drabba personer som har varit med om tillexempel våldtäkt eller misshandel - eller konflikter som den i Syrien. I dag har ABF Vux i Jönköping en studiedag i ämnet för sin personal i SFI, Svenska för invandrare.

– Eleverna har svårt att koncentrera sig. De kan göra stora framsteg, men rätt som det är är allt man lärt sig som bortblåst, förklarar Michaela Zankl, verksamhetschef på ABF Vux, några av symptomen på PTSD.

Ångeststörningen posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan leda till minnesförluster eller koncentrationssvårigheter. Det märker inte minst lärarna i Svenska för invandrare i Jönköping. I dag får de hjälp av personal från SFI-utbildningen i Malmö, så att deras elever som lider av syndromet ska få ut så mycket som möjligt av sin språkutbildning.

– Det är lätt att tro att när man har kommit till Sverige så är det lugn och ro, men man har ganska många bekymmer att hantera i alla fall och mår väldigt dåligt, säger Michaela Zankl.

SFI-lärarna får veta vilken utbildningsbakgrund deras elever har, men inte vad de har varit med om i sina hemländer. Många av SFI-eleverna i Jönköping kommer från det krigshärjade Syrien. Men om PTSD har blivit vanligare vet inte Michaela Zankl. Däremot märks syndromet av mer i tid av konflikter när eleverna är oroliga för sina barn eller föräldrar, än under andra perioder.

– Lärarna som har jobbat länge på SFI märker tydligt att när det kommer elever som lämnar krig och konflikt så märks det mer.
– Det är jätteviktigt att vi kan hantera det här. Vi ska inte säga att de inte kan koncentrera sig eller inte kommer framåt, utan vårt uppdrag är att lära oss att bemöta dem på rätt sätt så att de utvecklas i språket, och det tror jag att vi kan göra bättre än vad vi gör i dag, säger Michaela Zankl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista