Foto: Eddie Windborg/Sveriges Radio.
Landstinget

Hårdare krav på hälsosamtal på BVC

Fler nyblivna föräldrar ska nu få ett hälsosamtal när dom besöker barnavårdscentralen, BVC. Idag gör inte alla barnavårdscentraler det trots att dom fått uppdraget men ökar politikerna pressen.

Alla barnavårdscentraler i länet har i uppdrag att göra hälsosamtal med nyblivna föräldrar, men det ser olika ut med det i länet. Nu vill politikerna i landstinget utreda varför och också öka trycket på att samtalen verkligen genomförs. Det väntas landstingsstyrelsen klubba under sitt möte i morgon.

Samtidigt sätter man av mer pengar inför nästa år för att barnavårdscentralerna ska hålla hälsosamtalen, detta på förslag från socialdemokratiska ledamoten Rachel De Basso som skrivit en motion till landstingsfullmäktige i frågan. Pengarna ska också räcka till hembesök.

Hälsosamtalen ska hållas när barnet är ett år för att då motverka att föräldrarnas eventuellt dåliga hälsovanor överförs till barnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".