Nu har nästan alla av Hallpressens tidningar krympt. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
Morgonskiftet

Designer: "Nu är det en riktig tidning"

6:23 min

När du hämtade tidningen i morse var den förmodligen hälften så stor som i går. Med undantag för JP har Hallpressens alla tidningar gått över till tabloid. Tidningsdesignern Tony Henschel har satt betyg på den nya designen.

Tony Henschel är prisad tidningsdesigner, från Huskvarna, och har skapat och gjort om många stora tidningar. Det är en lång process och när han betygsatte Värnamo nyheter i Morgonskiftet i morse så tyckte han att de har lyckats bra.
– Det första man ser är förstasidan och de har lyckats jättebra med premiärnumret, säger Tony Hensschel.

Värnamo Nyheter har inte bara blivit mindre, förstasidan med annonser har också tagits bort.
– Det är en befrielse. Det blir en riktigt tidning, en tidning att ta på allvar, säger Tony Henschel.

Kan man inte ta en tidning på allvar om den har annonser på förstasidan?
-
 Absolut kan man det, men en tidnings främsta uppgift är att berätta om det som händer. Och det får man veta nu när det redaktionella har vunnit på förstasidan.

När Tony fortsätter bläddra i tidningen blir han något mindre imponerad. Han tycker han att den är texttung till en början och saknar överraskningar.
– Det är vad man hade förväntat sig. Samma typografi som förut, så vitt jag kan se. Man har i stor del fastnat i fällan att krympa fullformatet rätt ner till tabloid. När sidorna är mindre kan inte allt få lika mycket plats, man måste bestämma vilket som är viktigast, säger Tony Henschel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista