Landstingsråd Rune Backlund. Arkivbild: Dan Segerson
Länet

Landstingets namnförslag: Region Jönköping

0:51 min

Det är det enklaste och tydligaste namnet. Därför tycker landstingsledningen att den nya regionen ska heta Region Jönköping.

Arbetet med att bilda den nya regionen till 2015 går framåt och nu har ett förslag lagts fram inför landstingsstyrelsemötet nästa vecka.

Om det går igenom kan regionen komma att heta Region Jönköping och inte Region Småland som finns bland de tidigare förslagen i den här omtvistade frågan.

–  Vi tror att det är det namn som är tydligast och lättast att förklara vad det är för region vi har och det finns ju en enkel koppling till att vi också heter Jönköpings län så det är därför vi förordat det, säger Centerpartiets landstingsråd Rune Backlund.

Hur ser du på risken att vissa kommuner känner sig exkluderade?
– Ja, fast vi har hetat Jönköpings län och det har varit en identitet som gällt under många år och jag har svårt att se att någon skulle känna sig exkluderad av att heta Region Jönköping. 

Landstingets yttrande är ett i raden från olika remissinstanser inför slutligt beslut och bildandet av den nya regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista