Sex ministrar, däribland Maria Larsson, tog farväl av Obama på Arlanda. Foto: Claudio Brescani/Scanpix
Gnosjö/Stockholm

Maria Larsson tog farväl av Obama

3:32 min

Det historiska presidentbesöket är över. På förmiddagen åkte Barack Obama vidare till Ryssland. Bland de sex ministrar som vinkade av honom på Arlanda fanns Maria Larsson (KD) från Gnosjö.

Ett dygn var han i Sverige, USA:s president Barack Obama. Det var ett historiskt besök eftersom det var det första officiella bilaterala möte någonsin i Sverige för en sittande amerikansk president.

Under dygnet hann han bland annat med presskonferens i Rosenbad, besök på Kungliga Tekniska Högskolan, middag i Sagerska palatset och en träff med kungaparet på slottet.

Sedan bar det av till S:t Petersburg och G20:s toppmöte.

På plats för att vinka av Obama innan han lyfta med sitt Air Force One från Arlanda fanns sex kvinnliga ministrar, bland annat barn- och äldreminister Maria Larsson från Gnosjö.
– Det är faktiskt en övervikt av kvinnor i regeringen och i dag blev det en väldigt tydlig manifestation av det.

Hade Obama någon kommentar till det?
– Ja, han menade att det blev ordning och reda när det var kvinnor som styrde, så han gav väldigt fina komplimanger.

Kändes det som att han hade haft ett lyckat besök i Stockholm?
– Han verkade väldigt glad och nöjd, både med besöket i stort och med det vackra vädret som han särskilt kommenterade.

Förutom Maria Larsson fanns också justitieminister Beatrice Ask, handelsminister Ewa Björling, demokratiminister Birgitta Olsson, miljöminister Lena Ek och försvarsminister Karin Enström på Arlanda för att ta avsked av USA:s president Barack Obama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista