Foto: Mark Earthy/scanpix samt arkivbild/Sveriges Radio.
Landstinget

Wetterhälsan slipper betala tillbaka

1:45 min

Vårdcentralen Wetterhälsan i Jönköping har sannolikt tjänat tiotusentals kronor på att skriva upp helt vanlig synnedsättning som en diagnos i sina journaler. Men de behöver inte betala tillbaka.

Beräkningar som landstinget gjort efter P4 Jönköpings rapportering tidigare i veckan om de många diagnoserna visar att vårdcentralen tjänat tiotusentals kronor.

Men Wetterhälsan slipper alltså att betala tillbaka pengarna. Motiveringen till det är att det rör sig om lite pengar. Det säger Per Malm, medicinskt sakkunnig på landstingets vårdvalsenhet.
– Tiotusentals kronor för en vårdcentral på ett år är en mycket liten del, runt 0,1 promille.

I måndags berättade vi att den privata vårdcentralen Wetterhälsan i Jönköping under våren plötsligt satt upp hundratals diagnoser i journaler gällande vanlig synnedsättning, något som man ju går till en optiker för att få hjälp med.

På det här sättet har man kunnat öka sin ersättning från landstinget, som ju bygger på hur många diagnoser vårdcentralerna sätter på patienterna. Totalt är det omkring 180 patienter som fått den här diagnosen i sin journal.

Under maj månad slutade Wetterhälsan enligt statistiken helt att sätta upp diagnosen, detta sedan man fått ett kontrollbesök av vårdvalsenheten.

Efter vår rapportering har landstinget försökt räkna fram vad Wetterhälsan tjänat på detta uppenbart felaktiga sätt att journalföra diagnoser, men systemet är så avancerat att det är omöjligt.

Per Malm gör dock bedömningen att det rör sig om tiotusentals kronor, inte hundratusentals som tidigare uppgifter gjort gällande. Men exakt hur mycket vet man alltså inte och eftersom det skulle vara tidsödande och dyrt att göra en sådan kontroll, slipper Wetterhälsan betala tillbaka.
– Då måste man gå in och titta på varje journal.

Tiotusentals kronor är för lite jämfört med de 700 miljoner man delar ut varje år till vårdcentralerna, tycker Per Malm. Och angående vad landstinget egentligen tillåter när man betalar ut ersättning säger han:
– Vi har kontroll, men det är klart att det kan bli bättre men det är också frågan hur mycket resurser vi vill lägga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista