1 av 2
Mazar Alijevski, avdelningschef på fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun; Anders Jaldenius, distriktschef på samma förvaltning med ansvar för fritidsgårdarna på Österängen och Öxnehaga; Gert Kvick, säkerhetssamordnare i Jönköpings kommun och Siv Hederos, integrationssamordnare i Jönköpings kommun konstaterar alla att det blivit lugnare på Österängen, Öxnehaga och Råslätt. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.
2 av 2
Rohie Barry bor på Österängen och jobbar inom hemtjänsten i stadsdelen. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.
Jönköping

Lugnare på Österängen efter insatser

2:08 min

Det har varit en ovanligt lugn sommar på Österängen, Öxnehaga och Råslätt i Jönköpings kommun. Kostnaderna för skadegörelse har minskat och bostadsbolag, kommunen och invånare vittnar om att det har blivit tryggare här.

Samtidigt har många arbetat hårt för att ungdomar i områdena ska ha något att göra på dagarna och för att känslan av utanförskap ska minska. Och satsningarna tycks alltså ha gett effekt.

Rohie Barry bor på Österängen och arbetar i hemtjänsten här. Tidigare blev hon trakasserad av ungdomar och vågade inte gå hem själv från jobbet på kvällarna.

– Förr fick jag ringa min man och be honom komma och hämta mig. Men nu för tiden kan jag gå själv, det är inget problem.

Bostadsbolaget Vätterhem har märkt av att det har blivit lugnare på Österängen, Öxnehaga och Råslätt i sommar. Bland annat har problemen med skadegörelse minskat och när bolaget nu har gått igenom sommarens fakturor för kostnader för skadegörelse visar preliminära siffror att kostnaderna har minskat med 40 procent under juli-augusti i år jämfört med förra året, även om siffrorna kan förändras något om fler fakturor dyker upp. Och det är på just Österängen, Öxnehaga och Råslätt som skadegörelsen har minskat.

– Det märks en markant förbättring. Folk upplever att det är tryggare och antalet polisanmälningar går ner. Det kan ju bero på alla åtgärder som har gjorts, säger Gert Kvick som är säkerhetssamordnare i Jönköpings kommun.

Det var under slutet av förra året som antalet incidenter på Österängen började öka. Men nu ser det bättre ut Och det är många som har arbetat hårt för att göra områdena tryggare. Kommunen har samarbetat med myndigheter, lokalt föreningsliv och boende i trakten. Under våren har fritidsgårdarna på Österängen och Öxnehaga också fått extra resurser och mer personal och tillsammans med föreningslivet försöker kommunen ge ungdomarna ett bredare utbud och mer att göra.

Mazar Alijevski är avdelningschef på Fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun. Han säger att det är just samverkan som är framgångsfaktorn:

– Det är ju ett brett utbud av aktiviteter som är väldigt viktiga här ute.

Och att satsa på ungdomarna lönar sig, enligt Mazar Alijevski.

– Samhällsekonomiskt är det en billig peng i förhållande till vad man får ut för det. Fritidssysselsättning kan fär många unga vara avgörande.

Men att det nu har blivit tryggare betyder inte att arbetet kan stanna upp.

– Det vi har jobbat med nu kallar vi kortsiktiga strategier och det har gett effekt, men det är också viktigt att inte sätta sig ner och tro att allt är lugnt för alla evighet. Nu börjar det långsiktiga arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista