1 av 2
Ewa Geel, röntgensjuksköterska vid länssjukhuset Ryhov, och Gunilla Yngve, narkossjuksköterska på samma sjukhus. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio.
2 av 2
När barnen ska magnetkameraundersökas på länssjukhuset Ryhov sövs de ofta. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio.
Sjukvård

Multipla undersökningar på sövda barn ska spridas

1:51 min

När ett barn sövs ned vid en magnetkameraundersökning på Länssjukhuset Ryhov passar man också på att göra andra undersökningar och tester, något som man nu vill sprida till fler sjukhus.

På Ryhov har man gjort så här i över tio år och det har stora fördelar för barnen, som slipper att sövas ner flera gånger.

–  Barn kan ju vara rädda för undersökningar och provtagningar. En del barn samarbetar inte av olika skäl, eller också är de väldigt rädda och har varit mycket på sjukhus och då kan man göra de här undersökningarna lugnt och sansat när de sover.  säger Gunilla Yngve som är narkossjuksköterska på Länssjukhuset Ryhov.

Att göra en röntgen med magnetkamera kan vara påfrestande eftersom det kan ta runt en och en halv timme och att man måste ligga still i tre till fyra minuter långa sekvenser. Därför sövs oftast mindre barn upp till sex år som ska undersökas och då passar man också på att göra flera undersökningar under tiden.

– Vi passar på att ta många blodprover och även öron- och ögonundersökningar. Man ta även ta prover på ryggmärgsvätskan, man sticker dem i ryggen, berättar Ewa Geel som är röntgensjuksköterska på Ryhov.

Förra året blev 40 procent av barnen som sövdes ner undersökta för andra saker under tiden man gjorde en magnetkameraundersökning och nu hoppas Ryhov att det kan anammas även av andra sjukhus.

– Det är en jättestor vinst. Både för föräldrarna och barnet, men även sett till sjukhusets ekonomi, säger Ewa Geel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista