Förvaltningsrätten meddelade i förmiddags att Lundsbergs skola får öppna igen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix
Gränna

Lundsberg får öppna igen

Riksinternatet Lundsbergs skola i Värmland får öppna igen, och får bedriva skolverksamhet under tiden den juridiska processen om skolans framtid pågår. Förvaltningsrätten i Stockholm sade på fredagen ja till skolans begäran om inhibition av Skolinspektionens tillfälliga verksamhetsförbud.

Skolinspektionens beslut i förra veckan att med omedelbar verkan förbjuda Lundsbergs skola att bedriva skolverksamhet, motiverades med hänsyn till elevernas hälsa och säkerhet.

Flera anmälningar och rapporter om olika former av kränkningar, fysisk misshandel, mobbning och övergrepp kombinerat med en dold kultur av så kallad kamratfostran, där äldre elever begått övergrepp mot yngre, ligger bakom Skolinspektionens långvariga kritik mot skolan.

Det här förbudet överklagades av styrelsen för Lundsbergs skola. Den vill få öppna igen under tiden den juridiska processen med att få ett nytt tillstånd av inspektionen, pågår.

Skolan motiverade överklagandet med att den har genomfört ett omfattande värdegrundsarbete och att händelsen med eleverna som brändes med strykjärn var ett enstaka undantag och att elever inte löper någon risk att fara illa på skolan.

Förvaltningsrättens beslut kring inhibitionsfrågan idag, är bara en första del av den juridiska prövningen kring skolans framtid.

Det betyder att skolan får vara öppen tills den slutliga prövningen är klar, en prövning som dock kan ge Skolinspektionen rätt och att förbudet att bedriva skola träder i kraft vid ett senare tillfälle.

Det innebär i dagsläget att det inte är aktuellt att Grennaskolan tar emot elever från Lundsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista