1 av 2
Lena Bergqvist Musslan, Karin Johansson Mottagningen för våldsutsatta och Dan Rosenqvist Alternativ till våld informerar om våld i nära relationer. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
2 av 2
Varje dag tänder man ljus för alla som dör per år efter våld i nära relationer. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Jönköping

De vill motverka våld i nära relationer

Sedan i onsdags har tre organisationer mot våld i nära relationer stått mitt i centrala Jönköping och informerat om sina verksamheter. Man gör det för att lyfta upp ett folkhälsoproblem.

– Det är ett vanligt problem och det är samtidigt mycket hemligheter kring detta. Vi vill att folk ska förstå att det finns hjälp att få, säger Lena Bergqvist som jobbar på Musslan, en stödverksamhet för barn- och ungdomar.

Har du något exempel på vad folk frågar om?

– Jag tycker nog att det är ganska vanligt att vi får veta att det inte bara är kvinnor som utsätts för våld i nära relationer utan även män. Det är vi också väl medvetna om och det är därför vi har en verksamhet som heter "Mottagning för våldsutsatta" och då gäller det både män och kvinnor.

Tror ni att det hjälper att bara stå och informera?

--  Ja, det tror vi. Vi vet att människor kan gå förbi här och få en liten bekräftelse i att det kanske inte är så konstigt och att man kanske borde söka hjälp. Vi måste våga prata om de här sakerna.

Fakta: Organisationer mot våld

Musslan

  • För barn och ungdomar som har en förälder eller nära anhörig som är eller har varit beroende av alkohol, narkotika eller mediciner. För barn och ungdomar som har upplevt våld i familjen.

Kontakt: 036-10 29 21 epost: 

musslan.barngrupp
@jonkoping.se

Alternativ till våld (f.d Mansrådgivningen)

  • Vänder sig till dig som fyllt 18 år och har svårt att hantera din ilska och/eller aggressioner.
  • Använder eller har använt våld och/eller hot mot någon närstående.

Kontakt: 036-10 53 18 epost: 

alternativtillvald
@jonkoping.se

Mottagningen för våldsutsatta (f.d Kvinnofridsrådgivningen)

  • Vänder sig till kvinnor och män från 18 års ålder som utsätts eller utsatts för någon form av våld från sin partner, före detta partner eller annan närstående person.

Kontakt: 036-10 50 83 epost:

mottagningvaldsutsatta
@jonkoping.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista