1 av 2
Ahmed Abdi Olow. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
2 av 2
Siv Hederos. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Jönköping

Jobb skapade lugn på Österängen

I våras startade en arbetsmarknadssatsning på Österängen där personer från trakten anställdes. Tanken var både att få ut fler i arbete och att det skulle bli lugnare när de anställda prata med ungdomarna här. Det har gett resultat.

– Den här sommaren är det jättelugnt. Ungdomarna vid Willys är mycket snällare nu. Och de respekterar mig och jag respekterar dem, säger Ahmed Abdi Olow som bor på Österängen och har lyckats få en tjänst som torgvärd i mataffären i centrum där han ofta hjälper äldre, handikappade och familjer.

Som visstidsanställd torgvärd hjälper han kunder att packa matkassar och att bära om det behövs. Han pratar också mycket med ungdomarna som rör sig i centrum. De respekterar honom och han berättar att det blivit mycket lugnare.

Tjänsten lyckades han få genom en arbetsmarknadssatsning. Det var Siv Hederos, Integrationssamordnare på stadskontoret i Jönköping som bestämde sig för att slå två flugor i en smäll.

– Vi visste att det har varit oroligt på Österängen. Samtidigt visste vi också att det var många arbetssökande som bodde på området och som verkligen ville arbeta, säger Siv Hederos.

Genom kommunens arbetsmarknadsavdelning och Eva Dal som är enhetschef på arbetsmarknadsavdelningen skapades nio kommunalt finansierade arbetsmarknadsanställningar för vuxna och även flera jobb för unga.

Det handlar visstidsanställningar på mellan tre och 12 månader, med riktiga löner och antagningsprocesser. Jobben är till för de som bor i trakten. Att anställda pratar med ungdomar på Österängen ska göra det lugnare och tryggare.

– Jag tror väldigt mycket på att förstärka de sociala nätverken i området, säger Siv Hederos.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".