Carola Öberg och Bengt Gustafsson. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio
Gislaved

Projekt ska få företag att växa

1:52 min

I dag gick startskottet för projektet "Innovationsfabrik Småland" i Gislaved. Bakom projektet står Gislaveds kommun tillsammans med näringslivet i Gislaved. Syftet med projektet är att skapa en innovationsplattform som skall stimulera till nya och växande företag.

– Dagens kunskapsberoende industri och globala samhälls utmaningar förändrar logiken i förnyelsen. Det handlar helt enkelt om att bygga ett samverkannätverk där olika kompetenser och kunskaper samlas tillsammans, säger Carola Öberg som är projektstrateg.

Varför just Gislaved?

– För att vi har ett varmt och stort entreprenörskap här. Vi tror att tillväxtmotorn finns i våra befintliga företag.

Modellen är framtagen av innovationsprofessorn Kaj Mickos med syfte att skapa en plattform som skall stimulera till nya och växande företag.

För att skapa bästa tänkbara förutsättningar startar projektet med att man låser in deltagare under 48-timmar för att ta fram en arbetsmodell och metod för innovationsfabriken som sedan kommer att redovisas i november.

Kostnaden för projektet som finansieras av kommunen uppgår till 2,5 miljoner kronor och beräknas vara i drift i slutet av januari 2014.

Bengt Gustafsson ordförande i Gislaveds näringslivsbolag och han ser att projektet är viktigt för kommunen.

– Det är oerhört viktigt. Näringslivet har genomgått en stor förändring sedan lågkonjunkturen 2009. Det här initiativet betyder att vi tar ett ordentligt grepp tillsammans.

Niclas Palmgren kommunsstyrelsens ordförande säger att reaktionerna varit positiva kring projektet.

– Man är förväntansfull för det här är något helt nytt. Det finns så mycket idéer som man inte förverkligar. Vi är nog lite för försiktiga ibland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista