1 av 2
Torsten Bengtsson. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
2 av 2
Katinka Borg. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Han blir länets läsambassadör

Barn- och ungdomsboksförfattaren Torsten Bengtsson blir Jönköpings läns nya läsambassadör. Sedan två år tillbaka finns en nationell läsambassadör. Nu blir Jönköpings län först med att ha en egen regional ambassadör.

– Jag känner mig oerhört stolt och ärad att få det här uppdraget. Jag ska göra allt jag kan under de här två åren som projektet varar.

Torsten Bengtsson är född och uppväxt i Landskrona och har jobbat många år som lärare och specialpedagog.

– Jag började skriva böcker för tio år sedan och det har blivit mer och mer av den varan. Fram till i dag har jag skrivit upp mot 50 böcker.

Genom erfarenheten som lärare och författare hoppas länsbiblioteket i Jönköping att Torsten Bengtsson ska få upp läsförmågan bland barn och unga i länet.

– Vi ser att det kommer mycket siffor nu där barn och ungdomars läsförmåga sjunker. Det är en skrämmande utveckling och vi ser att biblioteken kan spela en roll i detta arbetet.

Tanken är att Torsten Bengtssons arbete ska styras av hur mycket kommunernas bibliotek vill använda honom.

– Att kunna läsa är en demokratisk rättighet. Att läsa är det viktigaste verktyget vi har i verktygslådan. Utan att kunna läsa blir man utanför samhället.

Hur kommer ditt arbete se ut?

– Nu ska bibliotekscheferna diskutera hur de kan tänka sig att använda mig. Jag står till förfogan och är öppen för diskussion. Jag ser inga hinder utan bara möjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista