Kidnappning av egna barn kan ge livstids fängelse

1:27 min

En 38-årig kvinna från Jönköpingstrakten misstänks för att ha kidnappat sina egna barn. Hon ska helt enkelt ha behållt barnen hos sig i Sverige när det var hennes franske ex-makes tur att ha barnen, och nu riskerar hon livstids fängelse.

Nu har både Jönköpings Tingsrätt och Göta Hovrätt bestämt att kvinnan ska överlämnas till Frankrike för utredning där.

– Jag har förstått det av utredningen att det har varit en tvist efter att de har separerat om vem som ska ha barnen helt enkelt, säger Eva Wintzell, åklagare på Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Efter att den 38-åriga kvinnan från Jönköpingstrakten skiljde sig från sin franska make skulle dom två barnen bo växelvis hos sina föräldrar, en vecka hos varje förälder.

Så i september 2012 ska kvinnan ha behållt barnen hos hos sig i Sverige, även efter att hennes vecka med barnen var över.

Arresteringsorder utfärdad

I våras överlämnades barnen till pappan i Frankrike.

– Frankrike har utfärdat en Europeisk arresteringsorder för misstanke om brott när den här kvinnan kidnappat, frihetsberövat eller alternativt förrövat en egenmäktighet med barn, säger Eva Wintzell.

Kammaråklagaren Eva Wintzell berättar att det är upp till Frankrike att utreda om kvinnan har begått något brott. I Sverige tas bara beslut om överlämnandet.

Och för tre veckor sen bestämde Tingsrätten i Jönköping att kvinnan ska överlämnas. Kvinnas advokat överklagade det hela, men Göta Hovrätt gick på Tingsrättens linje. Om saken inte överklagas igen överlämnas hon alltså till Frankrike.

Kvinnan får sitta av sitt straff i Sverige om hon åtalas och döms till fängelse. Det maximala straffet för kidnappning eller människorov är livstids fängelse i Frankrike.

– Om det åtalas och vad som döms ut är ju en helt annan fråga.

Men det finns en risk?

– Det kan jag inte uttala mig om men dom har har angett det som maxstraff i deras straffskala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista