Det skiljer sig när kommunerna satsar på simundervisning i skolan. Arkivfoto: Scanpix
Jönköpings län

Olika villkor kring simlektioner i skolan

1:54 min

Du får vänta olika länge på hjälp från skolan med att lära dig simma beroende var någonstans du bor. En del kommuner har valt att sätta in simundervisning redan i ettan, med andra väntar till trean eller fyran.

Jönköpings kommun där Katarina Stålkrantz är chef för barn och utbildningsenheten övergav nyligen sin policy att ha simning i förskoleklass och börjar nu först i årskurs två.

– Det blev ju samma tid, men effektiviteten ökade när vi hade bara i en årskurs och då har vi sett att simkunnigheten ökat, säger hon.

Även om många föräldrar sätter sin barn i simskola på eget iniativ så är det sen ett antal år tillbaka skolans uppgift att se till alla barn lär sig simma. Eleverna får inte godkänt betyg i idrott i sexan om dom inte kan simma 200 meter, och redan i lågstadiet så finns simning och rörelse i vatten med i läroplanen.

Olika förutsättningar

Men när och hur skolorna sätter in simundervisning kan skiljer sig åt. I Kalmar börjar de flesta i tvåan, men det finns skolor och klasser som väntat till årskurs tre.

Samtidigt står det klart att förutsättningarna är olika. Roger Pettersson är rektor i Högsby kommun där närmaste simhall är i Oskarshamn.

– Reguljär simundervisning har vi ju inte då vi saknar simhall, det vi har är en stödsimskola från årskurs fyra och uppåt för elever som inte befäst sina färdigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista