1 av 2
Karin Kajander med sonen Frank. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
2 av 2
Kira Kersting, överläkare på kvinnokliniken i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Jönköpings län

Allt fler väljer KUB-test

"Det kändes bra att veta"
1:35 min

65 procent av de gravida i Jönköpings län väljer att göra ett så kallat kub-test. Det visar de senaste uppgifterna från landstinget. Och syftet är att se om det finns en risk för att fostret har någon form av kromosomavvikelse, som Downs syndrom till exempel.

– I och med att man kan se lite på det här testet så tyckte vi att det kändes bra att veta. Det är ju Downs syndrom egentligen, men även om det skulle vara någon grav missbildning så kändes det bra att veta innan man ställer in sig för mycket på att få barn, säger Karin Kajander från Växjö, en av dem som valde att göra ett KUB-test.

Ett kub-test är en kombinationav ultraljud och blodprov och det visar om det finns en risk för att fostret har en kromosomavvikelse. Till skillnad från fostervattenprov är KUB-testet riskfritt och sedan det infördes i Kronoberg förra året har andelen gravida som väljer att göra det ökat från 60 till 70 procent.

I Jönköpings län väljer 65 procent att göra ett så kallat kub-test. Det visar de senaste uppgifterna från landstinget.

– Jag tror att det är fler och fler som är intresserade av att få veta mer om graviditeten, att minimera riskerna att barnet är sjukt eller kan vara sjukt. Man kan till stor del undvika ett fostervattenprov för att få mer information och jag tror att det är därför det är väldigt populärt, säger Kira Kersting, överläkare på kvinnokliniken.

Av de som gör testet är det mellan tre och fyra procent som får beskedet att det är en stor risk för att deras foster har någon form av kromosomavvikelse. Drygt hälften av dem går vidare med ett fostervattenprov som ger ett defintitivt svar och många av de som fått avvikelser bekräftat i båda testen, väljer att avbryta graviditeten.

Men 25-åriga Johanna, som nyligen fick beskedet att bebisen i hennes mage kan ha exempelvis Downs syndrom, valde att inte göra ett andra test.

– Om det är så att det är ett barn med Downs syndrom så är det och då älskar jag det barnet för det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".