1 av 6
Häst och vagn är transportmedlet för dagen. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
2 av 6
Roger Pettersson och Roland Jonsson står vid en av entréerna till marknaden. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
3 av 6
Över 50 hantverkare visar upp 1800-talets hantverk. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
4 av 6
Sanna Holmgren Jonsson och Eva Edevik. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
5 av 6
Äppelstänger. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
6 av 6
Gammeldags karusell var barnen nyfikna på. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Allmogemarknad

I dag åker Jönköpingsborna hästskjuts

Eva Edevik: Viktigt att få ta del av vår historia"
1:25 min

Det började med att landshövding Minoo Akhtarzand hämtades med häst och vagn vid länsresidenset. Och sedan bara fortsatte det att gå hästskjutsar i stan. Transporter är nämligen temat på årets allmogemarknad.

Förra året var det ingen allmogemarknad men den här hösten är man tillbaka med besked. 300 tidstypiskt klädda män, kvinnor och barn är engagerade för att få till en miljö som tagen från 1850-talet.

Delar av Jönköping är avspärrade, för att ge plats åt marknaden som håller till på Hovrättstorget och områden däromkring.

Och förutom bland annat teater, marknadsstånd och hantverksuppvisningar så är det alltså hästskjutsar och andra transporter som man märker av på årets marknad.
– Vi har kallat det "en skjuts i tiden" vilket passar bra för här skjutsas vi ju tillbaka till 1800-talet och hästskjutsar har vi gott om i år, berättar teaterregissör Eva Edevik.

Är det bara kul eller är det något viktigt med att man får se det här med transporter?
– Det är jätteviktigt att man får ta del av hur vår historia har varit, det är faktiskt inte så väldigt länge sedan vi levde på det här sättet.

I år har Allmogemarknaden haft mindre pengar att röra sig med. Det innebär att man fått kämpa lite extra och vara påhittig, berättar kostymören och koreografen Sanna Holmgren Jonsson.
– Vi har inte kunnat jobba som förr om åren, utan vi har letat i garderober och undangömda lådor och källare, det är många som behöver låna kläder, som entrévakter, musiker och så vidare.

Allmogemarknaden är öppen mellan 11 och 16. Den arrangeras av ideella föreningen Jönköpings Allmogemarknad med stöd av Jönköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".