Ny SSU-film upprör kommunalråd

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU har gjort en ny reklamfilm inför kyrkovalet. En film som inte uppskattas av det kristdemokratiska kommunalrådet Andreas Sturesson eftersom Göran Hägglund kopplas samman med Vladimir Putin.

I filmen kopplas kd-ordföranden och socialministern Göran Hägglund från Jönköping ihop med Rysslands president Vladimir Putin och det är detta som Sturesson reagerar starkt på.

Putin har ju tidigare år uppmärksammats för att ha infört antigaylagar i Ryssland.

Nu skriver Sturesson i ett pressmeddelande att det socialdemokratiska kommunalrådet Ilan de Basso måste ta avstånd från SSU:s reklamfilm.

– Antingen tar Ilan de Basso avstånd från SSU:s nya kampanjfilm och meddelar sitt ungdomsförbund att den är oacceptabel eller så måste han förklara på vilket sätt det är rimligt att koppla samman Göran Hägglund med Vladimir Putin, skriver Sturesson.

"Ett lågvattenmärke"

– Att jämställa Göran Hägglund med en person som vare sig respekterar demokrati eller mänskliga fri- och rättigheter är ett lågvattenmärke. Om Socialdemokraterna tillåter sitt ungdomsförbund att bedriva kampanj på detta sätt ger de också sitt godkännande för en smutsig valrörelse 2014, säger Andreas Sturesson.

I filmen syns tre tecknade figurer föreställande Hägglund, Putin men också Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

P4 Jönköping har pratat med Ilan de Basso under söndagseftermiddagen som dock inte sett filmen och meddelar att han vill se den först innan han uttalar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".