Daniel Lilja, sektionschef på landstinget. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Sjukvård

Lavinartad ökning av vårdinköp

1:49 min

Landstinget köper allt mer vård av andra landsting och privata aktörer. På ett år har inköpen från privata företag mer än fyrdubblats.

Och det här måste man göra för att snabbt kunna korta vårdköerna, säger Daniel Lilja, sektionschef på landstinget:

– Vi kortar köerna och säkerställer att invånarna får den vård de ska ha inom stipulerad tid i vårdgarantin.

Under 2010 köpte landstinget nästan ingen specialistvård alls från privata företag, men på senare år har ökningen gått fort och i år kommer man köpa mer än fyra gånger så mycket som förra året, enligt statistik som P4 Jönköping begärt ut. Under första halvåret i år skickades patienter över till privata företag för nästan 4 miljoner kronor, fyra gånger så mycket som det var under hela 2012.

Jämfört med landstingets hela budget på 7,5 miljarder kronor är det fortfarande lite och de flesta andra landsting köper betydligt mer än så av privata företag, men utvecklingen är tydlig och främst handlar det då om ortopedi och kirurgi.

Orsaken är att landstinget inte vill bygga upp en egen dyr organisation för att kapa topparna i köerna. Att korta köerna är viktigt eftersom man annars förlorar viktiga tillskott från statens kömiljard.

Men det handlar också om att korta köerna snabbt. Att skicka iväg en patient kan då gå fortare än att landstinget måste rekrytera eller utbilda fler.

– Det handlar om en rörlighet och en snabbhet i samhället som gör att vi tvingas agera på ett helt annat sätt och möta invånarnas behov mycket tidigare, säger Daniel Lilja.

Men han anser inte att man riskerar att helt och hållet hamna i händer på privata aktörer och därmed stå utan vård vid exempelvis en konkurs.

– Tack vare att det är en så pass liten andel privat vård i vårt stora vårdutbud så finns möjligheten ändå, inom vår breda bas, att ta hand om saker.

Även köpen av vård från andra landsting ökar och det blir allt vanligare att patienter tvingas resa över länsgränsen för att få vård snabbt. Enligt statistik från landstinget ökade detta från en miljon kronor till sju miljoner kronor förra året och i år ser de ut att öka ytterligare.

Och att andra landsting och privata aktörer rycker in kommer bli vanligare i framtiden, tror Daniel Lilja.

– Man kan se de privata aktörerna som ett verktyg i verktygslådan som hjälper oss att säkerställa invånarnas behov av vård.

Så stor är ökningen

Köpt vård från andra landsting:
2010: 0,54 miljoner kronor
2012: 7,2 miljoner kronor
Första halvåret 2013: 3,4 miljoner kronor

Köpt vård från privata aktörer:
2010: 0 kronor
2012: 1,1 miljoner kronor
Första halvåret 2013: 3,8 miljoner kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista