1 av 2
För Anna Axelsson, här med sin personliga assist Ann-Sofie Göransson, är det sällan några problem att få tag i handikappbiljetter till HV71:s hemmamatcher. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
2 av 2
Bengt Halvardsson, arenachef i Kinnarps arena, är förvånad över att HV71 är bäst i landet när det gäller handikapplatser. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
Ishockey

HV71 erbjuder flest handikapplatser

1:57 min

HV71 är bästa SHL-klubben i landet när det gäller platser för rullstolsburna. Det visar en genomgång som Sveriges Radio gjort. Medan nykomligen Örebro bara har åtta rullstolsplatser, så finns det 50 stycken i Kinnarps Arena.

– Det är ganska lätt tycker. Jag brukar sitta på kortsidan där spelarna kommer ut, säger Anna Axelsson, som nästan alltid brukar få tag i en biljett när hon vill gå på HV71:s hemmamatcher.

Anna Axelsson bor i Skåne, älskar hockey och allra mest HV71. Hon åker till Jönköping så ofta hon kan för att se lagets hemmamatcher.

Av de 7000 platserna i Kinnarps Arena så är 50 för rullstolsburna personer, hälften säljs som säsongsbiljetter och hälften till dem som vill gå någon gång ibland. Det innebär att HV71 har bäst tillgänglighet för rullstolsburna av alla klubbar i SHL, Svenska Hockeyligan, som högsta ligan numera heter.

Svenska ishockeyförbundet har som krav att två promille av alla platser på arenorna ska vara för rullstolar., vilket HV71 alltså lever upp till med råge.

Med det handikapplatserna kräver mycket utrymme. Det ska finnas plats för rullstolar och ledsagare och vara nära till handikapptoaletter bland annat.

Att HV71 är bäst i landet på detta göra arenachefen Bengt Halvardsson förvånad.

– Vi var den första föreningen som byggde om arenan, så det var överraskande. Vi hade en del supportrar som tryckte på när vi skulle bygga, så det blev 50 platser till slut.

Sämst bland SHL-klubbarna är Örebro med sina åtta platser för rullstolsburna, platser som dessutom säljs som säsongsabonnemang vilket även Frölunda gör med alla handikapplatser i Scandinavium.

– Jag tycker inte att det är bra. Alla som vill ska kunna komma och se på hockey, säger Anna Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista