En mästarinna som gillar en helt vanlig frukost. Foto: Magdalena Kovac/Sveriges Radio
Morgonskiftet

Engen siktar på ett tredje VM-guld

Alexandra Enegen: "Jag vill vara mer förberedd och ha roligare än vad de har"
13 min

Privatlivet finns men det är ett pussel, tror att många männsikor jobbar mycket. Man får ha vänner med väldigt mycket tålamod, säger Alexandra Engen om proffslivet i Tyskland.


Två VM-guld på två år. Det är facit för nyligen hemkomna Alexandra Engen. Hon lyckades försvara sitt guld i Sydafrika, där hon återigen var först i mål i mountainbike-sprint. Det var en förvånad mästarinna som möttes upp av stolta länsbor på centralen i Jönköping. Men mest av allt känner hon lättnad nu.

- Lättnad och lycka. Efter förra året siktade jag på att komma i topp tre, tills min tränare påpekade att oftast så brukar inte målet att vara sämre året efter, säger Alexandra.
Det var då hon bestämde sig för att ta guld och vinna igen, något som hon också gjorde.

- Men sen är det så att man kan förberda sig, äta och sova rätt för att falla på mållinjen med en punka ändå, påpekar hon.
Alexandra Engen tycks vara en källa med outtömbara energidepåer.
- Att träna i lagom mängd ger faktiskt energi. Det har funnits perioder med väldigt mycket träning där jag sen bara äter och vilar på soffan.
Hon är hittills även tillfreds med proffslivet i Tyskland, det blir mycket träning men även tid över för annat. Nu har hon även lärt sig en del tyska som underlättar vardagen.

- Jag trivs och umgås en del med de andra i laget, det låter kanske töntigt men jag tillbringar mer tid med laget än med familjen så det är viktigt att man även kan ha kul ihop.
Om ett år är det åter dags för ett nytt VM och målet är redan satt för tjejen som vill vara snabbare än de andra tjejerna.
- Jag siktar självklart på guld igen, säger Alexandra Engen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".