Kvinnor är mindre nöjda med vården än män. Skillnaderna beror på ojämlik sjukvård, enligt forskare. Arkivbild: Bertil Ericson/Scanpix
Jönköpings län

Kvinnor mindre nöjda med vården än män

1:08 min

Kvinnor är mindre nöjda med sjukvården än män. Skillnaderna beror på en ojämlik sjukvård, enligt Jelmer Brüggemann, forskare på enheten genus och medicin på Linköpings Universitet.

Under de senaste åren har betydligt fler kvinnor än män vänt sig till de regionala patientnämnderna med synpunkter och klagomål. Det visar en sammanställning av ärende som har kommit till patientnämnderna i Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland.

– Jag tror att man ska se det i ett större perspektiv. De samhällsstrukturer vi ser där män är överordnade kvinnor finns även i vården. Det är inte isolerat från samhället på det sättet, säger Jelmer Brüggemann.

Mellan 2009 och 2012 har mer än 10 000 patienter i Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Östergötland vänt sig till patientnämnden i de aktuella länen. 60 procent av de som vände sig till patientnämnderna under 2012 i regionen var kvinnor. Och så har det sett ut i många år.

Jelmer Brüggemann menar att skillnaderna bottnar i en ojämlik vård.

– Män kan få dyrare medicin. Män och kvinnor får olika behandlingar, säger han.

Politiker i patientnämnderna som vi har pratat med har inte tagit reda på orsaken till kvinnors missnöje med vården.

– Jag skulle kunna tänka mig att männen inte bryr sig på samma sätt och det är att beklaga i så fall, säger Ragnwald Ahlnér, ordförande för patientnämnden i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista