Föräldrar inför rätta efter hot mot vårdpersonal

För två och ett halvt år sen begick en psykiskt sjuk man självmord, efter att han rymt från sjukhuset i Värnamo. I dag står mannens föräldrar inför rätta. De har åtalats för att ha hotat döda läkare och skötare, som de anser är ansvariga för att sonen tog sitt liv

Det var i september 2002 som en ung man togs in på psykiatriska kliniken i Värnamo. Efter några dagar rymde han från sin skötare vid en rökpaus utanför sjukhuset och kastade sej framför ett tåg.

Föräldrarna anklagade sjukhuset för sonens död och hävdade att han var så självmordsbenägen, att han borde ha övervakats dygnet runt och inte tillåtits att gå ut. Föräldrarna har anmält fallet till en mängd instanser; Socialstyrelsen, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, polisen och diskrimineringsombudsmannen. Men i dag var det alltså föräldrarna som satt på de svarandes bänk i tingsrätten i Värnamo. De har nämligen åtalats för olaga hot mot den dåvarande chefsöverläkaren, en sjuksköterska och en skötare på psykiatriska kliniken.

Alla tre berättade inför rätten att de fortfarande, trots att det gått flera år, känner sej hotade till livet och förföljda av föräldrarna. Bland annat skulle pappan ha sagt: ”om vår son är död, ska ni också dö”, när han fick veta att sonen rymt från sjukhuset.

Vid rättegången så nekade båda föräldrarna till att ha hotat personalen på sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".