1 av 2
Ilan De basso, socialdemokratiskt kommunalråd i Jönköping. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
2 av 2
Andreas Sturesson (KD). Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
Kampanjfilmen

Sturesson: "De Basso måste ta avstånd från SSU"

7:24 min

Kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) vill att Ilan De Basso (S) ska ta avstånd från Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU som har släppt ännu en kampanjfilm. I filmen jämförs Göran Hägglund med bland andra Vladimir Putin.

Först släpptes SSU:s lilla animerade reklamfilm inför kyrkovalet den 15 september om att Jesus var socialdemokrat. I torsdags kom film nummer två där Göran Hägglund kopplas samman med Rysslands president Vladimir Putin och Sverigedemokraten Jimmy Åkesson.

Poängen med filmen är att visa att SSU tar avstånd från rasism, homofobi och antifeminism.

Men att jämföra Göran Hägglund med Vladimir Putin är ett lågvattenmärke, enligt Andreas Sturesson som nu kräver att socialdemokraten och oppositionsrådet Ilan de Basso tar avstånd från SSU och deras kampanj.

– Det här är ett sätt för SSU att försöka smutskasta Kristdemokraterna. Putin deltar inte i kyrkovalet och här är taktiken att få människors avsky för Putin att spilla över på Kristdemokraterna, säger Andreas Sturesson.

Han säger att debatten borde handla om valets huvudfrågor.

Ilan De Basso säger att saker och ting måste sättas i sitt sammanhang och långt ifrån alla tolkar filmens budskap på samma sätt som Andreas Sturesson framställer det. Att filmen skulle ligga till grund för att valrörelsen blir smutsig är att övertolka filmen, menar han.

– Jag kommer inte på något sätt medverka till att vi får något annat än en respektfull ton i valrörelsen. Jag är helt säker på att SSU kommer att ta sin del av ansvaret, säger Ilan De Basso.

Han tycker att filmen lyckas åskådliggöra olika värderingar och skapa en debatt kring politikens inriktning.

– Uppenbarligen, för det här engagerar Kristdemokraterna.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista