1 av 2
Kerstin Hasselberg och Gunilla Otterberg, Skillingaryds teaterförening. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
2 av 2
Biografen i Gnosjö ska direktsända en Londonföreställning. Rut Lönnell är verksam i Gnosjö teaterförening. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Riksteatrar samarbetar - utbudet kan öka

1:40 min

I dag presenterade Riksteatern i Jönköpings län höstens program och föreställningar ute i kommunerna. I framtiden hoppas man att utbudet kan bli ännu större genom ett samarbete som just nu pågår med fem andra län.

– Vi vill etablera en samverkan mellan de här sex länen och de kulturinstitutioner som finns där. Och vi vill få en dialog med cheferna på kulturinstitutionerna så att vi som representanter för civilsamhället också får en direkt adress in i deras arbete, säger Bernt Lindqvist, ordförande för Riksteatern i Jönköpings län.

Jönköpings läns riksteater etablerade redan för ett år sedan ett samarbete med fem andra läns riksteatrar. Det är de sex sydligaste länen: Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Skåne och Halland. Förhoppningen är att man genom samverkan kommer kunna påverka politiskt och utveckla samproduktion över länsgränserna.

– Konkret kan det innebära ett ökat utbud av teater som passar flera scener, säger Bernt Lindqvist.

Men utöver att prata om länssamarbetet presenterade man också de lokala teaterföreningarnas program. Direktsändning från Shakespeare-föreställning i London kan du hitta på biografen i Gnosjö, Frödings melodier i Tranås och en monolog med Claes Månsson i Nässjö, Eksjö och Skillingaryd.

Kerstin Hasselberg är aktiv i teaterföreningen i Skillingaryd.

– Nu allra först är det Klas Månsson. Vi hoppas att vi fyller teatersalongen som rymmer 200 personer, säger Kerstin Hasselberg.

Vilken är din reaktion på ett samarbete mellan länen?

– Jag tror att det blir en närhetskänsla och att vi ordnar föreställningar som är stora produktioner som man kanske inte klarar på egen hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista