Tränaren Sandra Bjelke Wärnbring och barn i Rosenlunds konståkningsförening. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Konståkning

"Att åka skridskor ska inte vara en klassfråga"

5:24 min

Rosenlunds konståkningsförening är föreningen som ska välkomna alla barn, oavsett förkunskaper eller ambitioner. Konståkningstränaren Sandra Bjelke Wärnbring och ett antal föräldrar fick nog av den press och utgallring av barnen som förekommer inom sporten.

Sporten konståkning har flera gånger anklagats för att pressa barnen för hårt och snabbt gallra ut de barn som inte har en naturlig fallenhet för sporten.

Till slut fick tränaren Sandra Bjelke Wärnbring och ett antal andra föräldrar till konståkningsintresserade barn i Jönköping nog och startade Rosenlunds konståkningsförening, en förening som ska välkomna alla barn, oavsett förkunskaper eller ambitioner.

– Vi vill att barnen ska kunna känna glädje och vara nöjda och glada, både när de kommer och går hem. De ska inte känna någon press. De ska få hålla på med konståkning så länge de vill, Sandra Bjelke Wärnbring.

Sandra Bjelke Wärnbring beskriver konståkningsvärlden som kall och kompromisslös, med hård träning och tuff konkurrens. Under åren har sporten kritiserats och anklagats för att utsätta unga tjejer för både psykisk och fysisk press. Till och med Riksidrottsförbundet har beskrivit den svenska konståkningen som allt för elitinriktad.

Sandra Bjelke Wärnbring säger att unga tjejer som kan bli duktiga gallras ut tidigt.

– Men vi känner att när de kommer upp i tonåren och puberteten slår till kan det hända ganska mycket. Man kan faktiskt komma igen ganska bra även om man är lite äldre. Man behöver inte börja när man är tre år.

Vad har ni fått för reaktioner från barnen?

– Barnen är jätteglada. De tycker att det är fantastiskt kul, säger Sandra Bjelke Wärnbring.

Det var alltså den hårda pressen och elittänkandet inom många klubbar som fick Sandra Bjelke Wärnbring och flera andra föräldrar till konståkningsintresserade barn att starta Rosenlunds konståkningsförening i början av året. Tanken med klubben är att alla barn ska kunna vara med och att de ska tycka att det är roligt att träna konståkning.

En viktig del i att göra konståkningsvärlden öppen för alla barn är att hålla ner priserna, för enligt Sandra Bjelke Wärnbring har det blivit allt dyrare att träna konståkning, och det gör att flera familjer inte har råd med barnens träning.

– Vi tycker inte att det ska vara en klassfråga vilka som får lära sig att åka skridskor, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista