Johan Nissinen, ordförande för Sverigedemokraterna i Jönköpings län. Arkivbild, foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Politik

SD på uppgång behöver fler politiker

1:52 min

Sverigedemokraterna satsar nu för att rekrytera nya kandidater inför valet nästa år. Om de senaste opinionsmätningarna håller sig över valet kan partiet behöva fördubbla antalet politiker.

Det blir en utmaning för ett parti som hade svårt att besätta alla stolar efter valet 2010 och som dessutom drabbats av många avhopp.

– Vi bjuder ofta in till medlemsmöten och har utbildningar och föreläsningar där vi brukar fråga dem som kommer om de är intresserade. Vi kör också lite utåtriktad aktivitet i form av annonser, säger Johan Nissinen som är ordförande för Sverigedemokraterna i Jönköpings län.

Trenden är tydlig och har varit så en längre tid: Sverigedemokraterna går som tåget i alla opinionsmätningar. Vore det val idag skulle partiet få nånstans mellan åtta och elva procent av rösterna och mycket tyder på att den trenden kommer att hålla i sig.

Men det ställer också krav på partiet och dess organisation. Redan vid förra valet hade Sverigedemokraterna svårt att fylla alla platser man fick i fullmäktigeförsamlingar runt om i landet. I Aneby står tex två av tre stolar i kommunfullmäktige tomma. Dessutom har partiet fått rensa ut ett antal personer som partiledningen inte längre anser vara rumsrena.

En annan faktor som försvårat rekrytering av politiker är de hot som många sverigedemokrater råkat ut för, säger Johan Nissinen.

– Just i Jönköpings kommun har hoten påverkat negativit, men i övriga länet ha vi inte märkt att folk är rädda på det sättet. Det är dock fortfarande lite tabu att vara sverigedemokrat, folk kan vara rädda att bli utstötta på jobbet eller i umgängeskretsen.

Även om det blir tufft att hitta kandidater så tror Johan Nissinen att man ska lyckas, men han kan inte garantera att det inte kommer stå tomma stolar även efter nästa val.

– Om det skulle bli en tom stol, vilket vi inte hoppas, så har man i alla fall visat vad man tycker i kommunen och ju mer vi går framåt, desto mer accepterat blir det att vara sverigedemokrat. Ökar vi med 50 procent i en kommun kommer fler vilja ställa upp i nästa val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista