Sten Norinder. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio.
Jönköping

Nya resmål ska lyfta Jönköping airport

Norinder, Jönköping airport: "Med i matchen igen"
1:24 min

Med resmål som Lanzarote och Teneriffa hoppas Jönköping airport locka tusentals nya resenärer.

Efter flera år av nedåtgående siffror för Jönköpings Airport kan nu flygplatsen få ny luft under vingarna.

Idag presenterade nämligen Fritidsresor en ny stor satsning med flygningar från Jönköping och man tredubblar antalet resenärer från flygplatsen till nästa år.

Sten Norinder, Jönköping airports vd, var förstås glad idag när det presenterades.

– Det är ju en fantastiskt trevlig utveckling, det är ju på något sätt ett kvitto på att Jönköping är med i matchen igen, säger Norinder till P4 Jönköping.

Jönköping airport är den flygplats där Fritidsresor gör den största satsningen till nästa år bland alla regionala flygplatser i landet, från 5 000 resenärer till 16 000.

Flygplatsen blir också en av sju charterbaser i landet för researrangören. Dessutom tillkommer fyra nya resmål från Jönköping - Lanzarote, Teneriffa, Kreta och Larnaca. 

– Fördelen med en sådan här liten flygplats är ju att det faktiskt är lättare för resenären också. Det är inte så stora avstånd från det att du checkar in till att du sitter på flyget. När du sedan kommer hem är det inte många meter från det att du kliver av flyget tills du sitter i bilen, säger Bassam El Mattar som är Sverigechef för Fritidsresor. 

Innebär det här att man måste förändra flygplatsen?

– Både ja och nej. Beslutet att göra förändringen är redan taget så vi håller på att bygga om ankomsthallen så att den passar för större flygplan och för att folk ska slippa stå ute på plattan och vänta, säger Sten Norinder.

Robert Davidsson
robert.davidsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".