Dan Mattsson, LO-distriket i Jönköping. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Arbetsmiljö

Ska ta reda på varför unga män skadar sig

1:46 min

Unga män råkar oftare ut för olyckor på arbetet som sedan leder till sjukfrånvaro än genomsnittssvensken.

Därför startar LO idag en stor kartläggning av hur arbetsmiljön ser ut för tillfälligt anställda, där framför allt unga män jobbar.

– Vi har fått rapporter och vi har sett när Arbetsmiljöverket granskat just tillfällig och extern personal att det är mycket olyckor och det är hög sjukfrånvaro. Vi vill nu gå ut och se hur det ser ut och hur vi med gemensamma krafter kan kraftsamla för att komma till rätta med detta, säger  Dan Mattson som är ombudsman på LO-distriktet i Jönköping.

Det var ett 20-tal av LO:s skyddsombud i Jönköpings län som samlades i Värnamo idag för att utbildas i hur det ska gå till när inhyrd personal eller externa entreprenörer ska få lära sig företagets säkerhetsrutiner.

Arbetsmiljöverket har tidigare sett en tydlig ökning av antalet anmälda arbetsskadorna från personaluthyrningsföretagen och nu hoppas Dan Mattson på LO i Jönköpingsdistriktet att kartläggningen, som ska vara klar i mitten av november, kan belysa vilka åtgärder som behövs.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista