Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Landsbygd

Nu ska det bli livat på landet i Jönköping

Så ska Jönköpings landsbygd livas upp
1:51 min

Livet på landet ska bli ännu bättre - i alla fall i Jönköpings kommun. Ett program skall förbättra villkoren för de som bor på landsbygden.

Jönköpings kommun har tagit fram ett förslag till landsbygdsprogram, hur landsbygden kan utvecklas. Det är första gången man tar fram ett sådant program och nu ska det ut på remiss.

Enligt Simon Jonegård, som är landsbygdsutvecklare på Jönköpings kommun, finns det många förslag på satsningar.

– Bredbandsfrågan är jätteviktig. Det tycker vi på kommunen och det tycker framför allt de som bor på landet. 

Jönköpings kommun har en stor landsbygd. Närmare 40 000 personer bor utanför Jönköpings- och Huskvarnaområdet. 

Landsbygden är välmående - arbetslösheten är låg, hälsan är god och befolkningen ökar. Trots det vill nu kommunen förbättra villkoren ytterligare och därför har man bestämt att ta fram ett landsbygdsprogram.

Förutom att 90 procent av alla ska ha bredband inom sex år är målsättningen att antalet företag på landsbygden ska öka, det ska bli mer kultur och evenemang, den offentliga servicen ska bli bättre, antalet resor med kollektivtrafiken ska fördubblas, hälften av all elenergi som används i kommunen skall vara lokalt producerad, föreningarna ska få hjälp att överleva, ett så kallat biosfärsrum ska byggas i Gränna och kommunen ska bli bättre på att söka EU-pengar till olika projekt.

Nu ska förslaget ut på remiss och i vinter ska kommunfullmäktige ta beslut vad programmet ska innehålla, men sedan återstår det mycket arbete innan förslagen blir verklighet, berättar Simon Jonegård.

– Vi stakar ut riktningen och säger att vi tycker det är viktigt. Sedan skall det konkretiseras och sippra in i hela den kommunala förvaltningen och det är först då det blir riktigt konkret. 

Vad hoppas du att det här har lett till om tio år?

 Jag hoppas att man märker att det finns en sprudlande energi och en stolthet på landet. Man värnar om sin bygd och har ett öppet landskap. Vi har turistföretagare och många besökare som kommer till Jönköping, säger Simon.

Dan Segerson
dan.segerson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".